Lezing Heemkundekring: Bier, brouwers en herbergen

Lezing: Bier, brouwers en herberen door Joris van Esch
De geschiedenis van bier vertoont aardige parallellen met de geschiedenis van de menselijke beschaving. Het veroorzaakte rampen en wonderen, er zijn oorlogen om gestreden, veldslagen mee gefinan-cierd en vrede mee beklonken. Bier was een levensmiddel, betaalmiddel, geneesmiddel, en genotsmiddel.
Deze lezing neemt u in vogelvlucht mee door de geschiedenis van het bier en de brouwers die het maken. Van het oerbier, via gruitbier en hoppenbier, naar het bekende pilsener bier en de brede waaier aan smaken die we tegenwoordig kennen. Uiteraard komen daarbij de Oirschotse brouwers aan bod. Dat waren er in ieder geval méér dan de Kroon Brouwerij die we ons nog goed herinneren.
Verhalen over bier maken do…
Lezing: Bier, brouwers en herberen door Joris van Esch
De geschiedenis van bier vertoont aardige parallellen met de geschiedenis van de menselijke beschaving. Het veroorzaakte rampen en wonderen, er zijn oorlogen om gestreden, veldslagen mee gefinan-cierd en vrede mee beklonken. Bier was een levensmiddel, betaalmiddel, geneesmiddel, en genotsmiddel.
Deze lezing neemt u in vogelvlucht mee door de geschiedenis van het bier en de brouwers die het maken. Van het oerbier, via gruitbier en hoppenbier, naar het bekende pilsener bier en de brede waaier aan smaken die we tegenwoordig kennen. Uiteraard komen daarbij de Oirschotse brouwers aan bod. Dat waren er in ieder geval méér dan de Kroon Brouwerij die we ons nog goed herinneren.
Verhalen over bier maken dorstig. Daarom maken we na de pauze een virtuele kroegentocht langs (verdwenen) Oirschotse tappers, herbergen, kroegen en cafés. We maken kennis met bijzondere uitbaters en mooie anekdotes. Waarschijnlijk een verhaal met een hoog ‘witte nog …?” gehalte.
Deze lezing is slechts de opmaat naar een groter verhaal. Het is een oproep om mooie café-herinneringen te delen, zodat we ze op kunnen tekenen voordat ze in de mist der tijd zullen verdwijnen. En – uiteraard – kunnen de liefhebbers en nieuwsgierigen na afloop kennis maken met een ‘historisch’ Gruit- of Kuytbier. Proost !
Joris van Esch is in 2024 toegetreden tot het bestuur van onze heemkunde vereniging. Behalve een bovenmatige interesse in de geschiedenis van ons dorp en onze streek, is hij gepassioneerd liefhebber van (speciaal) bier. Hij is gediplomeerd biersommelier, organiseert proeverijen en bierdiners, en is één van de gidsen bij Brouwerij Vandeoirsprong.
Wanneer
- Donderdag 20 november 2025 om 20.00 uur