De basisregels
Voordat je start is er een aantal basisregels waar je je aan moet houden.
Omschrijving gevelgroen: een tegen de voorgevel van een woning, winkel of pand aangelegd tuintje.
- Er moet altijd vooraf een verzoek ingediend worden bij Visit Oirschot met het voornemen voor de aanleg van gevelgroen.
- De voorbereiding van de geveltuin (verwijderen tegels en uitwisselen van grond) wordt door de gemeente uitgevoerd.
- De geveltuin mag voor niemand hinder opleveren in de openbare ruimte.
- Bekijk of de stoep breed genoeg is om een geveltuin aan te leggen. Er moet minimaal 120 centimeter ruimte over blijven tussen je geveltuin en de stoeprand of een ander obstakel (paaltje, boom, fietsenrek e.d.).
- De geveltuin mag maximaal 37 centimeter breed zijn. De maximale lengte mag zijn de lengte van de gevel van het huis.
- Staat je woning op de monumentenlijst? Dan zal er bij het maken van een geveltuin een speciale folie geplaatst worden tussen de muur en de tuinaarde. Gebruik geen klimplanten bij een monumentaal pand.
- Als je geen eigenaar bent van de woning, moet je je verhuurder om toestemming vragen. Zeker als je een groeibegeleidingssysteem aan de gevel maakt of zelfhechtende klimplanten wilt gebruiken.
- Kies bij de beplanting voor planten uit de plantenlijst. Deze is zorgvuldig samengesteld en bevat bijvoorbeeld geen stekelige planten, of planten die heel diep wortelen.
- Gevelgroen mag geen overlast of gevaar veroorzaken door bijvoorbeeld giftige, stekelige of overhangende planten.
- Hekjes, muurtjes, reclame uitingen e.d. zijn niet toe gestaan.
- Bomen en boomvormers mogen niet worden aangeplant.
- Als je verhuist moet de volgende bewoner de verantwoordelijkheid voor de geveltuin op zich nemen. Anders moet de stoep in oude staat worden terug gebracht.
- Het geveltuintje blijft onderdeel van de openbare ruimte. Bij werkzaamheden aan straten, stoepen, kabels en leidingen kan het zijn dat je tuintje in de weg ligt. De gemeente probeert dan de tuin te behouden, maar dat kan helaas niet altijd. De gemeente Oirschot draagt geen verantwoordelijkheid voor eventuele beschadiging of verwijdering van de geveltuin.
- Voor het gebruik en onderhoud van de geveltuin wordt een beheerovereenkomst met afspraken met de gemeente gesloten.
Afgekaderd centrumgebied
We hopen natuurlijk dat je aan de slag wilt met gevelgroen. Een belangrijke voorwaarde is dat je woont/werkt/onderneemt in het afgekaderde centrumgebied. Dit gebied vind je op de plattegrond hieronder in het groot. Valt jouw woning of winkel buiten dit gebied, dan is het aanvragen van een geveltuin dus helaas niet mogelijk. Twijfel je of je er binnenvalt, stuur ons dan even een mailtje (info@visitoirschot.nl)